Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Άγρια άλογα : Τα άλογα Ταρπάν, Przewalski και Μάστανγκ.


Τα άλογα Ταρπάν, Przewalski και Μάστανγκ.
Η ράτσα Ταρπάν είναι προελεύσεως Ανατολικής Ευρώπης και το άλογο Przewalski έρχεται από τις στέπες της Μογγολίας στα σύνορα με την έρημο Γκόμπι. Αυτά τα δύο άλογα συχνά ζητούνται για το κρέας τους. Οι κτηνοτρόφοι τα κυνηγούν είτε γιατί επιθυμούν να αποκτήσουν τα βοσκοτόπια τους είτε για να χρησιμοποιήσουν σαν εργατική δύναμη.
Παρ’ όλα αυτά, τα ζώα δεν έχουν επιστρέψει στην άγρια φύση. Τα άλογα Przewalski ζούσαν αρχικά μόνο σε ζωολογικούς κήπους. Το πρόγραμμα για την επανεμφύτευση της ράτσας που ξεκίνησε το 1992 τους έδωσε ξανά την ελευθερία τους. Η άγρια ράτσα Ταρπάν δεν εξαλείφτηκε αφού έγινε διασταύρωση στην Πολωνία. Γεροδεμένο με βαριά κεφάλια και δυνατά πόδια. Το άλογο Przewalski, με ύψος περίπου 120 – 140 εκ., έχει λυγερή πλάτη, κοντά καλάμια και μια στητή χαίτη παρόμοια με αυτές που έχουν οι ζέβρες. Το άλογο Ταρπάν είναι λεπτότερο αλλά και μικρότερο από μουλάρι και στα πόδια έχει λωρίδες όπως της ζέβρες.
Το Μάστανγκ είναι απόγονος των αλόγων που έχουν εξημερωθεί και αναπαράχθηκαν από τους Ισπανούς μετανάστες τον 16ο αι. Φαίνεται ότι μερικά ζώα δραπέτευσαν και πολλαπλασίασαν την ελευθερία τους. Οι ερυθρόδερμες Ινδιάνικες φιλές και οι καουμπόηδες κατάφεραν να τα τιθασεύσουν επιτυχώς, αλλά κάποια από αυτά παρέμειναν άγρια. Σήμερα, προστατεύονται. Το ύψος τους δεν ξεπερνάει τα 150 εκ., έχουν δυνατά πόδια με μια βαθουλωτή πλάτη. Είναι ολιγαρκή και ανθεκτικά με γρήγορο βηματισμό. Αντίθετα με τα άλογα της ράτσας Ταρπάν, που είναι ήρεμα, αλλά μπορούν να γίνουν και ανυπότακτα, τα Μάστανγκ είναι υπάκουα αφού εξημερωθούν και αποτελούν καλά άλογα για σέλα.



Σημειώσεις
1) Το άλογο Przewalski, άλλοτε γνωστό σαν Ταρπάν, έτρεχε ελεύθερα σε μεγάλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης. Οι ζωγραφιές των σπηλαίων στο Lascaux της Γαλλίας και στην Altamira της Ισπανίας το αποδεικνύουν αυτό. Το άλογο δεν έχει αλλάξει από τη Λίθινη Εποχή. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον και η εχθρότητα ανάμεσα σε διάφορες ράτσες το έχουν προστατέψει από τη διασταύρωση και τη δημιουργία νέων μικτών ειδών.
2) Το Ταρπάν που έγινε κυνηγετικό ζώο, δεν υπάρχει πια στην άγρια φύση: το τελευταίο είναι πιθανό να εμφανίστηκε το 1966. Σήμερα, τα άλογα Ταρπάν ζουν διάσπαρτα σε 120 ιδιωτικά λιβάδια αλόγων στις τέσσερις ηπείρους.
3) Το Ταρπάν συντηρείται καλά όταν είναι αιχμάλωτο και υπάρχουν περισσότερα από χίλια άλογα αυτής της ράτσας στον κόσμο σήμερα.
4) Τα Μάστανγκ είναι οι απόγονοι των αλόγων που έφεραν μαζί τους οι Ισπανοί μετανάστες τον  16ο αιώνα και μετά δραπέτευσαν πίσω στην άγρια φύση. Αρχικά, ήταν η διασταύρωση των Ανδαλουσιανών άλογων και των Μπαρμπ.
5) Προσεγγίζονται προσεκτικά έναν επιβήτορα Μάστανγκ.
6) Ένα Ανδαλουσιανό πουλάρι Μάστανγκ.
7) Πώληση των Μάστανγκ στη Μοντάνα.
8) Η πώληση των Μάστανγκ χρονολογείται τις εποχές πριν την άφιξη των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, όπως στο παρελθόν, δημοπρατούνται.
9)  Τα όνομα "Mastang" προέρχεται από την Ισπανική λέξη mesteo και τη μεξικανική λέξη monstenco; σημαίνουν «άγριος» και «περιπλάνηση».
10) Ένα Μάστανγκ που φέρει τρίχωμα λέγεται η «μπλε προβιά».
11) Το 1990, υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο Μάστανγκ. Σήμερα, έχουν επιζήσει 100.000 κατά προσέγγιση. Κάποιες Ινδιάνικες φυλές της Αμερικής πέτυχαν την εξημέρωση των Μάστανγκ με σκοπό να τα δαμάσουν και να τα ιππεύσουν. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, έπαιρναν ή έκλεβαν ήδη εξημερωμένα άλογα από άλλες φυλές, από μετανάστες ή το ιππικό.

1 σχόλιο: